Contacteer ons
Contacteer ons
ARTIKEL

Waar komt die tocht toch vandaan?

Laatst gewijzigd: 20 november 2022
Condens op raam

Alles over afdichtingen

Nu we allemaal met stijgende energieprijzen te kampen krijgen, is het belangrijk om na te gaan of we nergens tocht of water binnenkrijgen of warmte verliezen. Heb jij een van die problemen? Dan is de kans groot dat er iets schort aan een of andere dichting in je ramen, onder de deur …

Maar wat is dat voor een ding, die afdichting?

Een afdichting is niet zomaar een rubber. Ze is onmisbaar, of het nu bij ramen, deuren of schuiframen is. Want zonder dichting zouden brute materialen zoals pvc, hout en aluminium telkens tegen elkaar schuren. De dichtingsrubber is dus broodnodig om dat te vermijden. Bovendien zouden onze ramen, deuren en schuiframen ook niet lucht- of waterdicht zijn zonder die dichting.

Verschillende soorten dichtingen

Bij Windocare onderscheiden we vijf types dichtingen: de glasdichting, de middendichting, de schuifraamdichting, de aanslagdichting en de tochtafsluiter.

Glasdichting

Zorgt ervoor dat het glas blijft vastzitten in het profiel en vangt de beweging van het glas op. De glasdichting dicht dus af, maar zorgt ook voor flexibiliteit. Je hebt een binnendichting (aan de binnenkant) en een buitendichting (aan de buitenkant). De buitendichting beweegt niet, want het is een vaste dichting. Bij veel ramen en deuren zien we een afdichting van siliconen. Ook bij pvc-profielen worden vaak siliconen gebruikt. Bij aluminiumprofielen is er dan weer voornamelijk een rubberdichting. Het voordeel daarvan is dat rubber duurzamer is dan siliconen (rubber is een natuurproduct, siliconen niet). Om je glasdichting te onderhouden, moet je ze dus goed schoonmaken!

Weetje van de service-held: de kruisverdeling in of op ramen is puur voor de afwerking. Ze hebben geen afdichtingsfunctie. De latjes worden op de ramen geplakt en afgewerkt met siliconen. 

Middendichting

Bij een raamvleugel, een deur of schuifraam heb je een bewegend deel. Het principe is dat wat beweegt, ook moet “meegeven”. In ramen zijn er meerdere dichtingen te bespeuren. Je hebt een dichting in het kader, een middendichting en een rubber aan de vleugel. De bedoeling is telkens om tocht en water buiten te houden. De middendichting zorgt er zelfs voor dat eventueel water wordt afgevoerd via kanaaltjes. Ze bestaat uit 100% rubber, een onderhoudsgevoelig natuurproduct. Je moet de middendichting dus schoonmaken om te voorkomen dat het rubber verduurt. Want hoe harder het rubber wordt, hoe groter de kans op scheuren waardoor je raam op de duur niet meer correct afdicht. Bovendien kan het water op de duur wél naar binnen komen als de watergaten verstopt zijn …

Tip van de service-held: maak niet alleen het glas van je ramen schoon, denk ook aan de rubbers! Ook de afdichting rondom het kader vergeet je best niet.

Aanslagdichting

Deze dichting “slaat” als het ware aan tegen het raam. Het beslag zorgt ervoor dat de raamvleugel aan het kader wordt vastgemaakt. Het rubber dicht af, het beslag wordt in het rubber geperst. Open je je raam, dan zet het rubber uit. Als je je raam sluit, zakt het rubber weer. Om de aanslagdichting van ramen die vaak opengaan optimaal te verzorgen, spuit je ze best in met een siliconenspray voor de winter aanbreekt. Zo blijft het rubber soepel. Want als het rubber in de winter vochtig wordt en bevriest, krijg je je raam of deur niet meer open of dicht!

Schuifraamdichting

Bij deze dichting zit het rubber helemaal rondom je schuifraam. Het rubber dicht op dezelfde manier af als bij een gewoon raam. Er is wel één speciaal geval: de dichting tussen het vaste gedeelte en de vleugel. Daar waar de vleugel voor het vaste gedeelte schuift, zit een borstel of een rubber. Die slijt dan ook intensief. In het ergste geval moeten onze service-helden de hele vleugel eruit halen om het rubber te vervangen.

Tochtafsluiter

Dit is een speciaal type afdichting dat onder je deur zit. Het is een dubbele, mechanische rubber die zakt wanneer je de deur sluit en omhooggaat als je ze opent. Omdat onze deuren vaak open- en dichtgaan, is de tochtafsluiter onderhevig aan slijtage. Ook de tochtafsluiter heeft dus onderhoud nodig. Kijk hier voor extra tips om de levensduur van je tochtafsluiter te verlengen. Wij kunnen zorgen voor een correcte afstelling. Is het rubber gewoon op? Dan moet de hele deur eruit. Maar no worries, onze service-helden fixen dat met gemak.

Onze service-held aan het woord: “Heb je dus een tochtprobleem? Dan kun je altijd op ons rekenen. Wij kunnen namelijk door afstelling heel wat tocht en water buitenhouden. We zorgen ervoor dat de vleugel maximaal tegen het kader aanspant zodat tocht geen kans meer krijgt. Staat de vleugel scheef? Dan kan een nieuw rubber alleen niet baten en moeten we de vleugel eerst rechtzetten. Is het rubber versleten of niet dik genoeg meer? Dan moeten we de dichting aanpassen. Maar omdat er zoveel variatie is in rubbers, hebben we uiteraard niet elk type op zak. Een afdichting wordt namelijk vaak op maat van het profiel gemaakt.

Onthoud dus dat preventief onderhoud veel tocht, water en miserie kan vermijden. Hongerig naar meer onderhoudstips? Lees dan ook deze blog. Is het toch(t) te ver gekomen? Onze specialisten van Windocare maken graag de tocht naar jou en zijn altijd wel in de buurt.

Meer blogposts:

jaaroverzicht 2023

Jaaroverzicht 2023

Naar jaarlijkse traditie blikken we graag nog eens terug op het afgelopen jaar in ons jaaroverzicht. We hebben het over onze ambities, maar ook over onze moeilijkheden en groeipijnen.
Verder lezen
Windocare technieker

Veiligheid bij Windocare: wat doen we voor onze servicehelden en voor jou?

Veiligheid is een bepalende factor in ál onze interventies: of het nu voor (schuif)ramen, deuren, rolluiken, screens of vliegenramen is.
Verder lezen
Herstelling van buitendeur

Deurtroubles: een gamma van problemen én oplossingen

In deze blog vind je een overzicht van alle deurproblemen die je in de herfst kunt verwachten. Gelukkig mét oplossingen van onze service-helden erbij.
Verder lezen

Haal een service-held in huis
Een professionele oplossing voor je buitenschrijnwerk?
Meld ons snel en makkelijk je probleem via ons online schadeformulier.
Binnen 48 uur ontvang je professioneel advies mét een prijsindicatie.

Maak een afspraak
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram