Contacteer ons
Contacteer ons
ARTIKEL

Hoe maak ik mijn ramen en deuren winterklaar?

Laatst gewijzigd: 4 november 2022
Condens op raam

We zouden het heel kort kunnen houden: je ramen en deuren (én rolluiken, vliegenramen, schuiframen en zonwering) moeten een onderhoud en schoonmaakbeurt krijgen vóór je de winter ingaat. Punt. Maar we weten allemaal wel dat we daar niet altijd aan toekomen. Daarom willen we graag wat gemakkelijk toepasbare tips meegeven om je ramen, deuren en consorten helemaal klaar te maken voor de winter. Want net zoals een auto die na een bepaald aantal kilometer dringend olie nodig heeft, hebben ook je ramen en deuren op tijd en stond een onderhoud nodig.

Gouden vuistregels voor de winter van onze service-held: geef alles een goeie wasbeurt voor je aan het smeren gaat. Onze Windoshampoo – die niet hard schuimt en geen zeepresten achterlaat – is daarbij je perfecte bondgenoot. Vergeet ook de binnen- en bovenkant niet!

Winterklare deuren

Om je deuren winterklaar te maken, moet je twee dingen aanpakken: je slot en je tochtafsluiter.

Je slot smeren met siliconenspray of kruipolie in 3 stappen:

  1. Bescherm je vloer of ondergrond met een stuk karton of een doek.
  2. Het mechanisme in de tandwielkast heeft olie nodig om gesmeerd (#punintended) te blijven lopen. Open je deur en spray het smeermiddel door middel van het rietje in de zichtbare gaten. Stop het rietje diep genoeg en druk een paar keer.
  3. Bedien je slot mechanisch terwijl de deur openstaat: steek daartoe even de sleutel op de deur en draai de deur drie keer dicht en open. Zo wordt het hele tandwiel gemeerd en loopt het vuil in de krukkast.

Verlies ook je tochtafsluiter niet uit het oog!

De tochtafsluiter moet soepel naar beneden zakken zodra je je deur sluit. Maar dat is niet altijd het geval. Doe daarom deze check-up:

  1. Stel je tochtafsluiter af met de schroef aan de binnenkant. Hiermee kun je hem hoger of lager zetten. Staat hij te hoog? Dan heb je tocht. Staat hij te laag? Dan heb je het risico dat de tochtafsluiter afslijt.
  2. Eenvoudig trucje om te checken of je tochtafsluiter werkt: open je deur, sluit je deur en hou de bewegingen van de tochtafsluiter in de gaten.
  3. Druk op het pinnetje aan het einde van de deur. Je tochtafsluiter zal zakken. Laat je het los, dan zou hij omhoog moeten schieten. Werkt het niet? Haal er dan een Windocare-vakman bij. Wist je trouwens dat er altijd wel een service-held in de buurt is?

Winterklare ramen

Geef ook je ramen een doe-het-zelfsmeerbeurt in drie stappen:

  1. Bescherm je vloer of ondergrond met een stuk karton of een doek.
  2. Open je raam met de raamkruk. Je ziet indicatoren staan waar je moet oliën. Als je de kruk op en neer beweegt, zie je de elementen bewegen.
  3. Smeer niet alleen de zichtbare delen, maar ook de bovenkant. Zo krijgen ook de mechanische draai-kiepelementen en het hele raamprofiel de nodige smering.

Winterklare rolluiken

Zelf kun je niet veel preventief onderhoud doen aan je rolluiken. Maar een goed sopje kan wél. En dat kan zelfs de levensduur van je rolluiken verlengen. De assen in de rolluikkast smeren is dan weer specialistenwerk. Laat dat gerust over aan de service-helden van Windocare.

Winterklare schuiframen

Je schuiframen hebben er een drukke zomer opzitten. Daardoor zitten de rails nu vol stof en vuil. In de winterperiode gaan ze weer veel meer potdicht zitten. Geef de rail én de wieltjes (en eventueel het hefsysteem) daarom aan de binnen- en buitenkant een grondige schoonmaakbeurt. En vergeet ook de bovenkant niet! Want als de wieltjes en de rail proper zijn, kunnen ze niet verslijten. En trust us: je wil liever niet dat die twee het begeven. Want om je schuifraam eruit te tillen om de rail en de wieltjes te vervangen, heb je veel mankracht nodig.

Soms kan ook een goed onderhoud en smeerbeurt niet (meer) baten. Dan is er afstelling nodig van het beslag en de andere onderdelen. Gelukkig kun je dan op onze service-helden rekenen.

Winterklare zonwering

Na de afgelopen hete zomer zitten onze screens vol met stof, pluisjes en vuil. Laat je screens niet voortdurend omhoog, maar laat ook de natuur zijn werk eens doen: ze mogen best goed nat worden om weer schoon te zijn. Want anders rol je het stof en het vuil gewoon mee op met je screen. Je mag je screen ook altijd met een vochtige doek schoonmaken. Schort er iets anders aan je screen? Dan heb je een professional van Windocare nodig.

Winterklare vliegenramen

We raden je aan om je vliegenramen gewoon te laten zitten en ze ter plaatse schoon te maken. Maar ze stockeren is ook een optie. Geef ze dan best nog een goeie reinigingsbeurt. Want net zoals je screens zitten ook je vliegenramen vol stof, pluisjes en vuil na de afgelopen zomer.

Heb je schuifvliegenramen? Ook die kun je schoonmaken door ze open te schuiven naar het vaste gedeelte. Maar let er wel op dat je het raam bij een zelfsluitend schuifraam nooit op zijn maximum openzet, want daardoor rekt je elastiek helemaal uit totdat je raam niet meer sluit.

Onthoud vooral dit: als een onderhoud of poetsbeurt niet meer baten, heb je een expert nodig.

Jouw team van service-helden staat klaar.

Meer blogposts:

schuifdeur-schuifraam

Help! Mijn schuifraam gaat niet open of dicht

In deze blog vind je tips en tricks die je kunt toepassen voordat onze helden op schuifraaminterventie komen.
Verder lezen
zonwering screens voor raam

SOS-screen: mijn screens begeven het. Wat kan ik zelf doen?

Screens zijn de laatste jaren echt een trend. Denk maar aan nieuwbouwwoningen met grote, grotere, grootste glaspartijen die je binnenruimtes doen baden in zonlicht.
Verder lezen
Onze servicehelden

WindocarePro: Windocare voor de professional

Ben jij een producent van profielen, een installateur van ramen en deuren en/of heb je een showroom? Lees dan zeker verder!
Verder lezen

Haal een service-held in huis
Een professionele oplossing voor je buitenschrijnwerk?
Meld ons snel en makkelijk je probleem via ons online schadeformulier.
Binnen 48 uur ontvang je professioneel advies mét een prijsindicatie.

Maak een afspraak
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram