Contacteer ons
Contacteer ons
ARTIKEL

SOS-screen: mijn screens begeven het. Wat kan ik zelf doen?

Laatst gewijzigd: 10 augustus 2023
Condens op raam

Screens zijn de laatste jaren echt een trend. Denk maar aan nieuwbouwwoningen met grote, grotere, grootste glaspartijen die je binnenruimtes doen baden in zonlicht. Het nadeel is wel dat ze voor veel opwarming zorgen en dat we in de warmste periodes de zon toch liever zoveel mogelijk buitenhouden. Vaak laten mensen dan ook zonwering of screens installeren voor hun ramen.

Wat zijn screens precies?

Een screen is een grote rol met een doek die voor je raam zit (lees hier meer over hoe een screen is opgebouwd). Er bestaan twee types screens: windvaste en niet-windvaste. Windvaste screens hebben een bevestiging aan de zijkant. Niet-windvaste screens hebben dat niet. Daardoor vindt de wind er gemakkelijk zijn weg achterdoor en kan het doek heen en weer beginnen te wapperen. In het slechtste geval scheurt het daardoor. Bij automatische screens zit de motor in de as of kan die zelfs met een zonnepaneel en een batterij van stroom worden voorzien. Screens die je manueel optrekt met een lint, zijn zeldzaam geworden.

Wat kan er mislopen met screens?

Door de tand des tijds, gebrek aan tijd voor onderhoud en schoonmaak is je screen op de duur helemaal naar de vaantjes. Het doek verduurt en daardoor is een ruk wind al voldoende om het te doen scheuren. Windvaste screens zitten vastgeritst in geleiders aan de zijkant. Maar ook zo’n ritsgeleider kan het begeven. Als het doek niet helemaal goed vastzit of wat schuin zit, bijvoorbeeld. Het doek kan zo wel eens uit de zijgeleiders glippen.

EHBSO: eerste hulp bij screenongevallen

Stappenplan:

Is het doek goed schoongemaakt?

Zoals bij elk onderdeel van je buitenschrijnwerk is ook het netjes houden van je screens en de onderdelen ervan cruciaal om de levensduur te verlengen. Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je je ramen gaat poetsen, maar vergeet dus ook je screens niet! Zowel de geleiders, als de onderlat en het doek zelf kun je gemakkelijk schoonhouden met onze WindoShampoo.

Moet je doek vervangen worden?

Er zijn heel wat doekkleuren op de markt, maar de laatste jaren is er een evolutie naar ongeveer 20 basiskleuren. Heb je dus een specifieke kleur van doek, dan zou het kunnen dat die kleur op termijn niet meer beschikbaar is en je het moet laten vervangen door een andere kleur. Want screens zijn helaas niet kleurvast door vervuiling, mosgroei en zelfs alggroei. Daarom zie je dat ze soms groen kunnen uitslaan. Toch liever geen groen doek? 😉 Weet dat wij bij Windocare je doek in een mum van tijd kunnen vervangen in een standaardkleur.

Glijdt het doek goed in de (rits)geleiders?

Hapert je screen als je het naar beneden laat? Spuit dan de ritsgeleiders in met een droogsmeermiddel of een siliconenspray. Omgevingsvervuiling kan er namelijk voor zorgen dat vuil vast komt te zitten in de geleiders waardoor je doek niet meer vlot en soepel naar beneden zakt. Zo verholpen met onze Windocare-producten!

Zit de onderlat nog goed?

Dat kun je zien aan het doek: als het nog mooi naar beneden valt, is de onderlat oké. Is dat niet het geval, dan schort er misschien wat aan. De onderlat zorgt namelijk voor een gewicht dat het doek mooi strak naar beneden trekt. Een onmisbaar onderdeel voor een vlekkeloos werkend screen dus! Laat onze service-held ernaar kijken.

Trekt je doek schuin of zitten er deuken in?

Dit kun je enkel controleren aan de buitenkant. Kijk goed als je screen naar beneden gaat of het niet schuint trekt. Krijg je het doek niet meer goed? Haal er dan een Windocare-specialist bij.

Sputtert de motor tegen?

Een ander klassiek probleem bij screens zijn defecte motoren. Die laat je best herstellen, vervangen of opnieuw afregelen door onze helden. Daartoe is het belangrijk dat we weten waar de motor precies zit en hoe die is ingebouwd. Zit de motor in een cassette bovenop je raam? Dan is onze interventie gemakkelijk omdat we die gewoon open en dicht kunnen maken. Zit je motor helemaal ingewerkt? Dan moeten we met een magneet op zoek naar de schroeven en komt er ook wat breekwerk aan te pas. Heb je voorzetscreens op een verdieping? Dan moeten we ook onze stelling meebrengen voor de interventie. Denk dus aan je veiligheid en klim er niet zelf met een ladder naartoe. En ook wij zijn wel helden, maar geen waaghalzen: we moeten beide handen vrij hebben als we aan je screens komen werken. Safety first bij Windocare!

Doet de windsensor of de obstakeldetectie het niet meer?

Bij de meeste nieuwe motoren zit een automatische obstakeldetectie en/of een windsensor ingebouwd. Je screen zou dan automatisch moeten stoppen als het een obstakel detecteert of moeten omhooggaan als de sensor te veel wind detecteert. Maar vaak gaat er iets mis met de afstelling ervan. Gelukkig een koud kunstje voor ons!

Denk eraan: als je screens echt haperen of de herstelling te complex wordt, schakel dan altijd een vakman in.

Meer blogposts:

schuifdeur-schuifraam

Help! Mijn schuifraam gaat niet open of dicht

In deze blog vind je tips en tricks die je kunt toepassen voordat onze helden op schuifraaminterventie komen.
Verder lezen
Onze servicehelden

WindocarePro: Windocare voor de professional

Ben jij een producent van profielen, een installateur van ramen en deuren en/of heb je een showroom? Lees dan zeker verder!
Verder lezen
Serviceheld aan het werkn aan rolluiken

Elektrische rolluiken: al je vragen beantwoord

Automatiseren is echt een trend geworden. Ook in rolluikenland. In deze blog ontdek je alles over hoe je je bestaande rolluiken elektrisch kunt maken
Verder lezen

Haal een service-held in huis
Een professionele oplossing voor je buitenschrijnwerk?
Meld ons snel en makkelijk je probleem via ons online schadeformulier.
Binnen 48 uur ontvang je professioneel advies mét een prijsindicatie.

Maak een afspraak
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram