Contacteer ons
Contacteer ons
ARTIKEL

Sun’s out, screens out: alles wat je moet weten over zonwering

Laatst gewijzigd: 5 juni 2022
Condens op raam

Zonwering is een paraplubegrip (pun intended) voor alles wat de zon tegenhoudt. Maar eerst moeten we de neuzen in dezelfde richting zetten: voor Windocare is zonnewering alles wat voor je raam hangt. Zonneluifels horen daar voor ons dus niet bij.

Weetje van de service-held: Zonneluifels zijn doeken die in een bak zitten opgerold en opengaan met een mechanische arm. Ze behoren niet tot onze expertise. Meld dus steeds over welk type zonwering het gaat bij je serviceaanvraag.

Hoe is een zonnewering opgebouwd?

Zonnewering (screens) bestaat in alle kleuren. Je screen is meestal samengesteld uit vijf elementen: een doek, twee geleiders, een onderlat en een bak.

Je screen zit in een bak in dezelfde kleur als je buitenschrijnwerk of zit ingewerkt boven je ramen/deuren. Ook de geleiders hebben dezelfde kleur. Het doek, donker of licht van kleur, zit op een rol en is gemaakt van synthetisch materiaal. Dat is duurzaam en wordt minder snel vuil. De onderlat is een belangrijk onderdeel voor je screen: dankzij de verzwaring blijft je screen strak. Zonder die verzwaring zouden er namelijk oneffenheden ontstaan in het doek. Je screen bedien je met een lint of met een motor die je met een afstandsbediening aanstuurt.

Verschillende types (zonne)screens

Screens zijn niet altijd bestemd voor je ramen, maar kunnen ook voorkomen bij schuiframen of deuren. Je hebt drie soorten screens: opbouw-, combi- en voorzetscreens. De bak van een voorzetscreen wordt voor je raam gezet. Een combi- of ingebouwde screen zit boven je raampartij.

Tip van de service-held: Laat je screen altijd helemaal naar boven of helemaal naar beneden. Laat het niet halfweg je raam hangen, want als het warm is, kan er daardoor een thermische breuk ontstaan in je glas. Omdat je een deel van het glas afdekt, loopt het temperatuurverschil op en kan je glasplaat dus barsten. Geldt ook voor rolluiken!

Er bestaan ook screens op zonne-energie. Dat werkt met een zonnepaneel. Overdag laadt de ingebouwde batterij op en met die energie bedien je motor. Onze service-helden kunnen screens op zonne-energie ook onderhouden of de batterij vervangen. Zonder kap- of breekwerk!

Meest voorkomende problemen bij zonwering

Servicegevoelig vs. niet-servicegevoelig

Je hebt twee types screens: een servicegevoelig en een niet-servicegevoelig. Hoor je het nu donderen in Keulen? Onze service-held legt het even helder voor je uit:

‘Er bestaan screens die aan de zijkanten niet vastzitten in geleiders en andere die wél vastzitten in geleiders. Bij screens die niet vastzitten, merken we vaak dat het doek kan scheuren door de wind. Daarom hebben nieuwe screens vaak wél geleiders met een ritssluiting. Het doek wordt vastgeritst aan de harde zijkant. Zo blijft het doek netjes in de geleiders bij elke beweging naar boven of onder.’

Onze service-helden weten van aanpakken. Wij kunnen het volledige pakket van je screen herstellen of vervangen. Het blijft wel belangrijk om te weten of je screen bereikbaar is (gelijkvloers of verdieping?) en of het groter is dan 1,5 meter (dan hebben we meer service-helden nodig).

Het doek is gescheurd

Ook doeken die vastzitten in de geleiders kunnen scheuren. Onweer of stormweer kan daarbij een boosdoener zijn.

Tip van de service-held: Laat je screens nooit naar beneden bij onweer. Je verzekering mag dan wel tussenkomen bij stormschade, het blijft toch vervelend als je schade hebt. Ga je weg van huis of stormt het? Laat je screen dan veilig boven in zijn bak zitten.

Het doek is vuil

Onze screens belanden soms in de vergeetput. We maken ons buitenschrijnwerk en de onderlatten dan wel af en toe schoon, het screen zelf durven we weleens te vergeten. Maar door langdurige atmosferische vervuiling of blootstelling aan uv kan het doek zo vuil worden dat het zelfs helemaal uithardt. Maar no worries, onze service-helden staan graag voor je klaar met een nieuw doek.

Tip van de service-held: We raden aan om je screens om de drie maanden te onderhouden met onze Windoshampoo. Die laat geen zeepresten achter. Ook bij je vliegengaas kun je dat toepassen.

De onderlatten zijn niet goed onderhouden of geoxideerd

Ook de onderlatten van screens worden meestal niet goed onderhouden. In de kuststreek treffen we zelfs geoxideerde onderlatten aan. De zilte lucht bijt er namelijk in op het aluminium waardoor het oxideert onder de lak. Gelukkig kunnen onze service-helden de latten vervangen.

Tip van de service-held: Tegen de zilte lucht in de kuststreek is helaas weinig opgewassen, maar een goed onderhoud van je onderlatten kan veel miserie voorkomen.

Wat kunnen we nog meer voor je doen?

  1. Ook terrassen, patio’s en veranda’s zijn soms overkapt met screens die open- en dichtgaan. Ook daarvoor kun je terecht bij Windocare.
  2. Ook voor screens aan grote kantoorgebouwen, overheidsgebouwen en schoolgebouwen kunnen we aan. We brengen dan onze stelling of hoogtewerker mee.
  3. Oude screens kunnen we automatiseren. We maken daarbij wel altijd de afweging of het nog duurzaam is.

Je ziet het. Wij zijn hét aanspreekpunt bij uitstek voor je screenstress. We kunnen namelijk alle onderdelen van je screen herstellen of vervangen. We adviseren altijd correct en nuchter. Is je screen geplaatst nog vóór 2000? Dan raden we aan om het te vervangen.

En er is nog meer: Windocare maakt geen onderscheid. Bij ons kun je met álle merken van zonnewering (screens) terecht. Onze service-helden doen wat hun naam belooft: servicen.

Meer blogposts:

Vliegenramen: wanneer laten herstellen of vervangen?

Hoe beslis je nu of je je vliegenramen best laat vervangen of herstellen? In deze blog leggen we uit waarop je moet letten, welke problemen je zoal kunt ondervinden en hoe je die kunt voorkomen.
Verder lezen
WindoShampoo en WindoConditioner

WindoCosmetics: cosmetica voor je ramen en deuren

Bij WindoCARE (#whatsinaname) is het geen geheim dat we ook het esthetische van je buitenschrijnwerk belangrijk vinden. Daarom ontwikkelden we cosmetica voor je (schuif)ramen, deuren, rolluiken, screens en vliegenramen.
Verder lezen
windocare en raio

Na de koude komt zonneschijn: Windocare en RAIO, meer dan goeie buren

Windocare en RAIO, da’s één golflengte. Da’s veel gedeelde passies en interesses. Da’s leren van elkaar. Da’s Limburgse warmte. En over die raakvlakken willen we het deze keer hebben.
Verder lezen

Haal een service-held in huis
Een professionele oplossing voor je buitenschrijnwerk?
Meld ons snel en makkelijk je probleem via ons online schadeformulier.
Binnen 48 uur ontvang je professioneel advies mét een prijsindicatie.

Maak een afspraak
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram