De lente is weer in het land. We halen graag de frisse lucht binnen nu. En goed verluchten tijdens een grondige lenteschoonmaak met de deuren wagenwijd open hoort daar ook bij. Maar vliegen, muggen en wespen houden we liever wél buiten. Een goed werkende vliegendeur of vliegenraam is dan ook cruciaal.
Hoe is een vliegenraam of hor opgebouwd?
De meeste vliegenramen bestaan uit een aluminiumprofiel. Het gaas wordt strak gespannen over dat profiel. Een standaard vliegenraam wordt vastgemaakt met een rubberprofiel en met clips – een soort veer – in je raam gehaakt.
Welke types (huisdiervriendelijk) gaas bestaan er?
In elk vliegenraam past wel een type gaas. Er bestaan drie types:
- standaardgaas (lichtgrijs);
- clear view-gaas (zwart);
- petscreen (extra dik vliegengaas voor je furry friend, hij trapt er niet zomaar doorheen).
Meest voorkomende problemen bij elk type vliegenramen en -deuren
Vliegenramen en -deuren hebben vaak een levensduur van 10 à 15 jaar. De slijtage hangt natuurlijk af van de gebruiksfrequentie: een vliegendeur in de keuken die vaak open- en dichtgaat – of waar je huisdieren menigmaal passeren – zal al sneller verslijten dan een vliegenraam in de slaapkamer dat amper beweegt.
De service-helden van Windocare staan voor je klaar bij vliegendeur- en vliegenraamtroubles. Kleine oppervlaktes (1 à 1,5 m2) kunnen ze ter plaatse herstellen.
Tip van de service-held: stel jezelf altijd de vraag hoe oud je vliegenraam of -deur al is. Zijn ze ouder dan 10 jaar? Overweeg dan misschien om het volledige plaatje te vervangen. De kostprijs van het vervangen van het gaas en transport naar en van het atelier weegt namelijk niet op tegen een nieuw vliegenraam of een nieuwe vliegendeur.
Standaardvliegenramen
Ze bestaan in alle maten en (RAL-)kleuren, net zoals je buitenschrijnwerk. De opbouw van je raam – enkele of dubbele vleugel – maakt ook niet uit. Omdat een vliegenraam aan de buitenkant zit vastgeklikt, heeft het geen impact op de mechanische werking (bv. draai-kiep) van je raam.
Het gaas en het rubber kunnen op termijn verduren. Als je het niet schoonmaakt, verliest het rubber op de duur zijn soepelheid door boosdoeners als de zon, UV-licht, zand, fijnstof en pollen. Hetzelfde geldt voor het gaas: maak je het niet schoon, dan hardt het helemaal uit.
Tip van de service-held: verzorg het rubber regelmatig met onze Windoshampoo. Dat verlengt de levensduur van je vliegenraam aanzienlijk.
Schuifvliegenramen
Ze schuiven mee met de schuifdeur. Een schuifvliegenraam zit aan wieltjes bevestigd op een rail aan de bovenkant en heeft vaak een profiel in het midden om ermee te schuiven. Dat is meestal de meest stevige en duurzame uitvoering.
Soms rolt een schuifvliegenraam niet (goed) meer. Dat kan komen door de smering of door de afstelschroeven die mettertijd afzakken. Daardoor schuurt de onderkant over het profiel. Maar geen nood: onze helden manipuleren de afstelschroef zodanig dat het schuifvliegenraam weer vlotjes rolt.
Zelfsluitende schuifvliegenramen
Ze hebben geen profiel in het midden. Je maakt ze open aan de zijkant. Dankzij de elastiek gaan ze automatisch weer dicht.
Zelfsluitende schuifvliegenramen zijn dan weer servicegevoeliger. Je hebt namelijk geen horizontaal profiel om het te bedienen. En ook de elastiek kan het begeven. Schuifvliegenramen hebben zo’n grote overspanning dat onze service-helden die niet zelf kunnen herstellen. Je krijgt het gaas namelijk nooit meer zo strak zoals dat machinaal gebeurt in de fabriek. Onze regel is gemakkelijk: ook bij het herstellen van schuifvliegenramen beperken we ons tot 1,5 à 2 m2.
Plissé
Dit is een vliegendeur die zich opvouwt zoals een harmonica. Een plissé heeft een fijner en esthetisch gaas. Als de plissé dicht is, zie je de vliegendeur dus niet meer.
Esthetisch betekent vaak ook fragieler. Het harmonicagaas moet veel bewegingen ondergaan. En ook het vuil kan zich er gemakkelijk in opstapelen, waardoor het gaas kan scheuren. Maak je geen zorgen. Onze service-helden helpen je ook verder met die plissé. We sturen het op en laten het herstellen.
Vliegendeuren
Dit zijn gewoon deuren die open- en dichtgaan met scharnieren en magneten. Je hebt ze in volledig vliegengaas, met half gaas, half aluminium of zelfs met een kattenluik. Een vliegendeur wordt samen met een pomp op het kader gemonteerd. Zonder pomp zou ze anders hard dichtslaan.
Maar zo’n pomp is ook gevoelig voor onderhoud en slijtage. Ze kan ook slecht afgesteld zijn waardoor de deur traag sluit. Onze service-helden kunnen de pomp afstellen (ze harder of zachter laten remmen) of vervangen. Vliegendeurenpompen zitten in de standaarduitrusting van onze helden. Ook vliegendeuren herstellen we, maar altijd in ons atelier.
Windocare helpt je graag verder
Je ziet het, de service-helden van Windocare vinden altijd wel iets op je vliegendeur- en vliegenraamtroubles. Contacteer ons nu.