Contacteer ons
Contacteer ons
ARTIKEL

Dokter Windocare, jouw specialist in raamreumatiek

Laatst gewijzigd: 10 januari 2023
Condens op raam

Ramen zijn misschien wel de meest complexe vorm van buitenschrijnwerk. Ze bestaan uit een duizelingwekkend aantal onderdelen. En dat niet alleen. Ook de verschillen in de raamprofielen onderling (grondstoffen, afmetingen, vormen, kleuren …) zijn ein-de-loos! Ze zijn net zoals ons lichaam individueel en specifiek en hebben dan ook veel zorg nodig. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat je ramen, net zoals wijzelf, ook al eens last kunnen hebben van piepende gewrichten.

Kortom: wil je raamziektes voorkomen? Dan laat je onze service-helden best voor je buitenschrijnwerk zorgen. Dat kan trouwens ook helemaal zorgeloos via onze onderhoudscontracten. Doe nu je aanvraag via ons online portaal.

Windocare stelt een diagnose

Als onze klanten zeggen: ‘we krijgen ons raam niet meer open of op de kiepstand’, dan maken we net zoals je huisarts een diagnose. We kunnen een eerste diagnose stellen op basis van de beschrijving van je probleem en op foto’s, maar dat is NOOIT voldoende om een exacte diagnose te stellen of om een herstelling te kunnen uitvoeren. In de praktijk merken we dat we ter plaatse moeten komen voor een grondige analyse.

Kunnen we het probleem niet meteen oplossen? Dan vragen we € 85 (inclusief btw) voor onze diagnose alleen. Vind je dat duur? Lees dan zeker dit artikel.

Welke onderdelen moeten we controleren om tot onze diagnose te komen?

Om het probleem bloot te leggen, moeten we de hele rimram aan onderdelen overlopen. Bij ramen begint alles bij de bediening met de kruk waardoor je de onderdelen in gang zet. Net zoals onze hersenen die een commando geven aan onze handen. Vanop afstand is het moeilijk om in te schatten wat er dan precies kapot is. Soms kunnen we de problemen oplossen door een afstelling of een smeerbeurt, maar in veel gevallen moeten we verder gaan dan dat. We moeten dan alle onderdelen controleren van de raamkruk (het handvat), tot de krukkast en het draai-kiepmechanisme … en net zoals elk onderdeel van onze Belgische woningen is het beslag vrijwel nooit standaard.

Waarom kan Windocare in 20% van de interventies het probleem niet in één keer oplossen?

Een raam of deur die het niet meer doet, is dus een optelsom van verschillende defecte onderdelen. En nu je weet dat er tientallen onderdelen zijn en dat die ook nog eens per type raam of deur verschillen, dan begrijp je vast wel waarom onze service-helden niet elk mogelijk onderdeeltje in hun servicebus hebben liggen. Ze hebben wel een groot assortiment bij zich, maar helaas geen rijdend magazijn. En onze techniekers zijn service-helden, geen tovenaars. Ze moeten àlles controleren en vaak zijn er extra of specifieke onderdelen nodig.

De oorzaken zijn vaak bekend …

De grootste oorzaak van weerbarstige ramen en deuren staat vast: achterstallig onderhoud. Problemen zijn zelden te wijten aan de kwaliteit van het beslag zelf. Want die is zeer hoog: het zijn namelijk duurzame metalen of aluminium onderdelen die gebouwd zijn om jàrenlang mee te gaan. Je krijgt er dan ook 2 jaar fabrieksgarantie op.

Ook met deuren kan veel gebeuren

Ook in deuren zitten heel wat onderdelen. Bij een deur schuilen de problemen vaak in het vergrendelen (het slot) en de tochtafsluiter.

EHBO-kit: stabiliseer je raam- of deurprobleem vóór onze diagnose in 5 stappen

  1. Doe zelf een eerste vooranalyse. Neem bijvoorbeeld de raamkruk vast, beweeg ermee, maar forceer ze niet. Want er is ook een veiligheidsrisico: als het beslag kapot is, kan de vleugel zomaar op je vallen! Wees dus voorzichtig.
  2. Stel jezelf deze vragen: Waarom klemt het? Bekijk de bewegende onderdelen van de vleugel. Waar blokkeert het?
  3. Als er maar één kapot onderdeel is, kun je het probleem vaak stabiliseren door het onderdeel een beetje bij te duwen zodat het weer beweegt en je je deur of raam weer kunt sluiten.
  4. Een andere optie is om alles uit de kaderkant eruit te halen of weg te schroeven, zodat je het blokkerende deel vermijdt. Heb je een schuifraam dat niet meer op slot kan? Leg dan tijdelijk een balk of bezemsteel tussen de muur en de vleugel van je schuifraam. Zo kan het niet van buitenaf worden geopend.
  5. Probeer steeds om je raam of deur dicht te krijgen door de bovenstaande stappen. Zo ben je al tijdelijk beschermd tegen de koude, regen en inbraak. Contacteer ons daarna. We komen zo snel mogelijk, maar bieden geen 24/24-service aan.

Hoe contacteer ik een service-held?

Ga naar ons online portaal en beschrijf je probleem in stap 1. In stap 2 kun je foto’s of een filmpje toevoegen. In stap 3 noteer je dan je contact- en facturatiegegevens. Wij zorgen voor de rest! Wist je trouwens dat er overal in Vlaanderen wel een Windocare-dokter in de buurt is?

Meer blogposts:

jaaroverzicht 2023

Jaaroverzicht 2023

Naar jaarlijkse traditie blikken we graag nog eens terug op het afgelopen jaar in ons jaaroverzicht. We hebben het over onze ambities, maar ook over onze moeilijkheden en groeipijnen.
Verder lezen
Windocare technieker

Veiligheid bij Windocare: wat doen we voor onze servicehelden en voor jou?

Veiligheid is een bepalende factor in ál onze interventies: of het nu voor (schuif)ramen, deuren, rolluiken, screens of vliegenramen is.
Verder lezen
Herstelling van buitendeur

Deurtroubles: een gamma van problemen én oplossingen

In deze blog vind je een overzicht van alle deurproblemen die je in de herfst kunt verwachten. Gelukkig mét oplossingen van onze service-helden erbij.
Verder lezen

Haal een service-held in huis
Een professionele oplossing voor je buitenschrijnwerk?
Meld ons snel en makkelijk je probleem via ons online schadeformulier.
Binnen 48 uur ontvang je professioneel advies mét een prijsindicatie.

Maak een afspraak
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram