Contacteer ons
Contacteer ons
ARTIKEL

Deuren: er kan veel mee gebeuren

Laatst gewijzigd: 4 maart 2022
Condens op raam
deur openen

Deuren bestaan werkelijk in alle geuren en kleuren. Je kunt het je niet inbeelden op welke plaatsen we allemaal deuren gebruiken en nodig hebben. In ons huis, maar ook buitenshuis. Denk maar aan je voordeur, je achterdeur of misschien wel de deur van je tuinhuis. Maar er kan ook veel mee gebeuren! Gelukkig vormen deuren een van de zes elementen die Windocare onderhoudt en herstelt.

Maar wist je dat* …

  1.  … Windocare zich vooral op buitendeuren concentreert? Pivoterende of glazen binnendeuren en sasdeuren nemen we dan weer wél voor onze rekening. Kortom: specifiekere, duurdere en meer geavanceerde binnendeuren.
  2.  … buitendeuren soms ook binnen worden geplaatst? Dat gebeurt vooral in grotere gebouwen: scholen, kantoorgebouwen, winkels …
  3.  … je om een goed werkende deur te hebben, de scharnieren kaarsrecht moeten hangen in het deurkader?
  4.  … je je sleutel eigenlijk niet in het slot steekt, maar in de cilinder die het slot bedient? Enkel de unieke sleutel past erop. Als je draait aan je sleutel, draai je een pinnetje om dat je slot bedient.
  5.  … er ook elektrische sloten zijn? Die sloten worden niet mechanisch bediend, maar krijgen een elektrisch commando. Denk maar aan parlofoons in appartementsgebouwen.
  6.  … fijnstof van voorbijrijdend verkeer ook een vijand is voor onze deursloten? Het stapelt zich binnenin op en zorgt op termijn voor heel wat problemen.
  7. … onze deuren in België een ander deurkaderprincipe hebben dan in andere Europese landen? Wij Belgen houden blijkbaar van een U-vormig kader en niet van een klassiek O-vormig kader met een opstapje. Dat komt door onze poetstechniek: bij het dweilen willen we het water naar buiten kunnen trekken.
  8.   … je bij een nieuwbouwwoning die nog niet klaar is best de automatische tochtafsluiter uit je deur haalt? Zo vermijd je dat de tochtafsluiter al het stof en het vuil mee naar binnen trekt en binnen de kortste keren al versleten is.
  9. … het kijkgaatje in onze voordeuren eigenlijk een spionoog heet?
  10. … we bij Windocare wel helden, maar geen slotenmakers zijn? Je kunt ons dus niet bellen om je deur te komen openen. Dat is gewoon onze expertise niet. Onze service-helden focussen liever op herstellingen.

*deurenweetjes van onze service-helden, thank us later!

Deuren voor dummies

Nog even wat goochelen met technische deurenweetjes:

  • Een deur bestaat uit twee hoofdonderdelen. Het kader is het deel dat vastzit in de muur. Het bewegende deel noemen we de vleugel. De vleugel is bevestigd in het kader en opgehangen aan de scharnieren.
  • Een deur heeft ook een dag- en een nachtschieter. Als je je deur opent en de klink naar onder beweegt, dan zie je een driehoekje verschijnen. Dat is de dagschieter, want die gebruik je overdag om je deuren open en dicht te doen. Draai je aan je sleutel, dan zie je een tweede pin. Dat is de nachtschieter. Je bedient de schieters dus mechanisch: met de deurkruk of met de sleutel.
  • Een deur heeft een klink of een (sier)trekker. Een klink of een kruk kun je bedienen en bewegen, een trekker niet. Met een trekker of een deurknop trek je de deur achter je dicht, maar de trekker zelf beweegt niet.
  • Een meerpuntsslot is een slot dat op meerdere punten sluit. Als je de sleutel omdraait, komen er pinnen tevoorschijn. Het aantal sluitpunten van de vleugel in het kader bepaalt welk meerpuntsslot je hebt.
  • Door het U-vormige kader aan onze deuren moeten we telkens een halve centimeter openlaten tussen de deur en de vloer. Anders zou de deur over de vloer slepen. Daarom zit er een automatische tochtafsluiter of tochtborstel (of zelfs Kältefeind in het Duits) ingebouwd. Als je je deur opent, schiet die in deur. Doe je de deur dicht, dan zakt de borstel.
  • In openbare gebouwen zijn er vaak deurpompen bevestigd zodat de deuren automatisch dichtgaan. De pomp zit bovenaan de deur vast. Daaraan zit een schaar met twee armen.

De meest voorkomende problemen

Op nummer 1: je krijgt je deur niet meer goed open of dicht

Door de tand des tijds kunnen deuren wel eens afzakken omdat ze veelvuldig worden gebruikt. Ook bij een pivoterende deur kan het scharnier in de pomp zo kapotgaan. Bij andere deuren staan de scharnieren dan niet meer perfect recht of zijn ze niet meer goed afgesteld. En daar begint de miserie. Je deur zit misschien niet meer goed in het kader. Daardoor past de rechthoek - die je deur is - niet meer perfect in het kader en gaat het geheel klemmen. Lap!

EHBDO*: Je scharnieren moeten perfect afgesteld zijn: zowel in de diepte, de hoogte als in de breedte. Je deur moet namelijk zowel boven als onder als opzij en in de diepte perfect passen. Dat is millimeterwerk. En laat dat nu net de specialiteit zijn van onze service-helden. Ook vloerpompen van pivoterende deuren nemen ze onder handen.

*eerste hulp bij deurongevallen

Op de 2de plaats: je kunt je slot niet goed meer bedienen

slot van deur herstellen

Sloten zitten vol mechanische deeltjes. Er zitten dan ook heel wat tandwieltjes in. Net zoals bij een auto, hebben ook de tandwieltjes een onderhoud nodig om het slot vlotjes te laten werken. Zeker als je aan een drukke weg woont, kruipt er heel wat fijnstof in sloten. Het fijnstof zet zich daarin vast. Daardoor draaien de tandwieltjes niet meer goed en kunnen de schieters er niet meer goed uit. Zo blokkeert het slot uiteindelijk.

EHBDO: Blijven duwen tegen je klemmende deur of blijven draaien aan je sleutel is geen oplossing. Gelukkig hebben onze helden de meest voorkomende sloten bij zich. Ze hebben ook de expertise om een deur correct af te stellen. We’ve got your back.

Op de derde plaats: je hebt een probleem met je deurtrekker of deurknop

Jammer genoeg zijn deurtrekkers niet altijd goed bevestigd. Ze kunnen dan ook loskomen mettertijd. Dat zien we vooral in appartementsgebouwen waar de trekkers bijna voortdurend – en niet altijd zachtaardig – worden gebruikt. Net als een klink of een kruk die niet wordt onderhouden, kan dus ook een deurtrekker verslijten.

EHBRO: Geen nood, onze service-helden kunnen je deurtrekker weer vastzetten of je deurkruk vervangen.

Op nummer vier: de automatische tochtafsluiter is kapot

Op termijn kan de tochtafsluiter ook verslijten. Bij een nieuwbouw is er een gloednieuwe tochtafsluiter bij het plaatsen van de ramen en de deuren, maar is er nog heel wat stof en zand door de verdere binnenafwerking. Telkens als de deur open- en dichtgaat, beweegt de tochtafsluiter mee en trekt hij al het vuil mee naar binnen. Het mechanisme verslijt daardoor veel sneller omdat het schuurt door het vuil en het stof. Ook bij een renovatie kan de tochtafsluiter voor problemen zorgen. Door een slechte afstelling, sleept hij over de grond en verslijt het rubber dag na dag.

EHBDO: We weten allemaal dat een tochthond of -worst geen langdurige oplossing is. Onze service-helden kunnen de tochtafsluiter eruit halen en vervangen. Daarvoor moeten we soms met 2** zijn (afhankelijk van het gewicht van de deur) om de deur uit het kader te lichten. In zeldzame gevallen kunnen we de tochtafsluiter er langs de zijkant uitschuiven.

**spierbundels of service-helden

Op nummer vijf: problemen met de afdichting

Aan sommige deuren zit een rubber voor een perfecte afdichting. Het rubber zorgt er ook voor dat twee harde materialen, zoals hout tegen hout, elkaar niet raken. Het kan zowel in het kader als in de vleugel zitten. Als het rubber niet goed geplaatst is, beginnen de problemen. Ook als het niet goed wordt onderhouden, laat het rubber het op de duur afweten door fijnstof of door veelvuldig gebruik.

EHBDO: Gelukkig kunnen onze service-helden het rubber afstellen. Onze helden gaan zelfs verder dan dat als het nodig is: we stellen zelfs de scharnieren extra bij zodat het afdichtingsrubber weer optimaal afsluit.

Op nummer zes: het glas in je deur zit scheef

In een deur kan ook glas zitten. En dat glas moet perfect passen in het kader en er loodrecht in worden geplaatst. Soms is dat niet het geval. Het glas zit er slecht in waardoor je deur en het kader krom- of scheeftrekken. Je deur sleept over de grond.

EHBDO: No worries, onze service-helden halen je deur uit de sleur en corrigeren de plaatsing van het glas. Onze service-helden noemen dat ‘opkaleren’. Ze zetten het glas weer zodanig recht in de deur dat het deurkader ook mee beweegt en weer rechtkomt.

Last but not least: de deurpomp (of deurdranger) werkt niet meer

Technieker herstelt deurpomp

Een deur met een deurpomp werkt perfect als de pomp recht is afgesteld én er niet met de deur wordt geslagen. Helaas is dat vaak anders in grote gebouwen. De deur gaat er constant open en dicht. De pomp draait overuren. Ze zakt af, mensen duwen nog harder en zo gaat ze kapot.

EHBDO: Dat treft, want onze service-helden hebben al meer dan eens zo’n deurpomp hersteld.

Schakel onze EHBDO in!

Alles voor jouw deuren. Onze service-helden staan klaar voor jouw deurtroubles.

Meer blogposts:

jaaroverzicht 2023

Jaaroverzicht 2023

Naar jaarlijkse traditie blikken we graag nog eens terug op het afgelopen jaar in ons jaaroverzicht. We hebben het over onze ambities, maar ook over onze moeilijkheden en groeipijnen.
Verder lezen
Windocare technieker

Veiligheid bij Windocare: wat doen we voor onze servicehelden en voor jou?

Veiligheid is een bepalende factor in ál onze interventies: of het nu voor (schuif)ramen, deuren, rolluiken, screens of vliegenramen is.
Verder lezen
Herstelling van buitendeur

Deurtroubles: een gamma van problemen én oplossingen

In deze blog vind je een overzicht van alle deurproblemen die je in de herfst kunt verwachten. Gelukkig mét oplossingen van onze service-helden erbij.
Verder lezen

Haal een service-held in huis
Een professionele oplossing voor je buitenschrijnwerk?
Meld ons snel en makkelijk je probleem via ons online schadeformulier.
Binnen 48 uur ontvang je professioneel advies mét een prijsindicatie.

Maak een afspraak
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram