Voor onze service-held is het glashelder: we spreken van een raam zodra er glas mee gemoeid is. En nu het weer zomert, zetten we ze graag open. Wagenwijd of op de kiepstand. Maar soms lukt dat niet meer. En daarvoor kunnen verschillende oorzaken zijn.
Verschillende types ramen
Ramen zijn er in alle maten en soorten: vaste ramen, ramen met een raamvleugel, draai-kiepramen, kiep-draairamen, terrasramen (vooral bekend als terrasdeuren), schuiframen en harmonicaramen.
Een vast raam heeft zoals de naam doet vermoeden een vast kader. Dat kan bestaan uit verschillende materialen zoals hout, pvc, aluminium of een combinatie daarvan. Staal zien we eerder in binnenschrijnwerk (binnendeuren en –ramen), maar niet in het buitenschrijnwerk vanwege de slechte isolatiescore ervan. Het glas wordt ofwel in de fabriek geplaatst ofwel op de werf zelf.
Weetje van de service-held: glaslatten houden het glas vast, maar het glas blijft altijd uitneembaar. Ook bij vaste ramen dus. De glaslatten zelf zitten naargelang van het materiaal vast met nagels (hout) of zijn vastgeklikt (aluminium en pvc).
We spreken van een raamvleugel als het raam open en dicht kan. De vleugel is een rechthoek of vierkant die in het kader zit. Daartoe hangt de vleugel vast aan 2, 3, 4 of meer scharnieren. De scharnieren zorgen er dus voor dat de vleugel open en dicht kan draaien.
Een draai-kiepraam is een raam dat je eerst opendraait met de raamkruk en pas kiept als je de kruk naar boven draait. De meeste particuliere woningen hebben zo’n draai-kiepraam. Om te kunnen kiepen, heeft het een ander type scharnier dan een gewoon raam. Maar er bestaat ook een kiep-draairaam. Zo’n raam kiept eerst en pas als je de kruk helemaal omdraait, draait het open. Dat zien we vooral terug op hogere hoogtes zoals in ziekenhuizen en scholen. Een kiep-draairaam is vaak beveiligd om niet zomaar te kunnen opendraaien.
Terrasdeuren of -ramen zijn eigenlijk gewoon ramen die we gebruiken om doorheen te stappen. We gebruiken ze dus eerder als deuren. Maar voor Windocare zijn het ook ramen omdat ze vooral uit glas bestaan.
Trendy harmonicaramen klappen naar elkaar toe als je ze opent. Je kan ermee schuiven dankzij een wiel dat in een rail zit. Toch zijn het geen schuifdeuren, maar ramen.
Meest voorkomende problemen bij ramen
Het beslag breekt af
In ruimtes zoals de slaapkamer en de keuken gebruiken we onze kiepramen veel. Je kunt dus al raden dat dat veelvuldige gebruik op de duur wel eens voor raamtroubles kan zorgen. Vooral de levensduur van het beslag staat op het spel. Bij kiepramen komt het gewicht van het glas namelijk voortdurend op het mechanisme, de valschaar, terecht. En zonder regelmatig onderhoud of bijstellen, breekt de valschaar op de duur gewoon af. Gelukkig kun je voor al dat defect beslag terecht bij onze service-helden.
Zand, vuil en fijnstof zetten zich vast
En ook onze terrasdeuren gaan met de regelmaat van de klok open en dicht. Het zand, vuil en fijnstof dat aan onze schoenen plakt, zet zich vast op het beslag. Ook hier is regelmatig onderhoud essentieel. Hetzelfde probleem zien we ook bij harmonica- of vouwramen: ze slepen traditioneel veel vuil en stof met zich mee en dragen bovendien veel gewicht. SOS service-helden voor deze bijzonder servicegevoelige ramen!
Het mechanisme is defect
Ook het mechanisme om van draai naar kiep te gaan, loopt al eens wat minder gesmeerd. Met de raamkruk zet je namelijk verschillende tandwielen en stangen in beweging. Worden die elementen niet gesmeerd, dan zetten fijnstof en zand zich erin vast. Met alle gevolgen van dien. Reken maar op onze service-helden.
Het raam klemt
Als het glas niet meer loodrecht in de raamvleugel staat, beweegt de vleugel mee en kan hij beginnen klemmen of schuin hangen. Het glas is dan niet goed ‘opgekaleerd’. Gelukkig is glas opkaleren een van onze meest uitgevoerde interventies.
Weetje van de service-held: Of het nu een draai-kiepraam of een kiep-draairaam is: het glas moet perfect recht zitten. Anders hangt het scheef en begint het raam te klemmen. Afstellen is dus niet alleen de scharnieren bijstellen, maar ook kijken naar de plaatsing van het glas zelf.
Glasbreuk
Ook het glas zelf kan kapotgaan. Zeker nu we met de strenge isolatienormen van dubbel naar driedubbel glas (kom hier te weten welk glas jij hebt) zijn gegaan. Het beslag moet alsmaar zwaardere glaspartijen kunnen dragen. De gevoeligheid voor verkeerde handelingen en slecht onderhoud wordt er niet minder op bij zulke zware glaspartijen. Schakel daarom tijdig een service-held in!
Weetje van de service-held: Soms herstellen we ook recent geplaatste ramen. Vaak gaat het niet zozeer om de kwaliteit, maar om het onderhoud ervan.
Defecte raamonderdelen
Het mechanisme van de raamkruk waarmee je je raam bedient, kan ook kapotgaan. Dat kan door een zware belasting of door een verkeerde handeling (bv. het raam niet helemaal openen). Maar geen nood: we herstellen raamkrukken en raampompen, het mechanisme dat erachter zit.
Weetje van de service-held: raampompen worden vaak uitgeboord bij inbraak. Om dat te vermijden, gebruiken we veiligheidsbeslag of een afsluitbare klink.
Vertrouw op je service-helden. Voor àl je raamtroubles. Van kiepramen tot terras…ramen! Bij een vervanging van het volledige beslag krijg je bovendien 2 jaar garantie.