Windocare en RAIO, da’s één golflengte. Da’s veel gedeelde passies en interesses. Da’s leren van elkaar. Da’s Limburgse warmte. En over die raakvlakken willen we het deze keer hebben.
Maar wie of wat is RAIO?
De infraroodpanelen die Jordy van RAIO zelf ontwikkelde, zijn niet zomaar verwarming. RAIO is niet de zoveelste speler in gaswandketels en warmtepompen. Zijn infraroodpanelen zijn het alternatief waar we in deze dure tijden wél behoefte aan hebben: een goedkoper, duurzamer en innovatiever systeem om je aan te verwarmen. Ingrijpende breek- en sloopwerken zijn niet nodig, want je kunt de panelen gewoon aan de muur bevestigen of in je muur of plafond laten inbouwen. Infraroodpanelen warmen niet de omgeving op, maar stralen #knuffelwarmte uit. Die heerlijke stralingswarmte verwarmt je zelfs sneller dan de klassieke verwarmingssystemen. Ook met minder energie (en dus minder wattages) kun je die aangename warmte verkrijgen. Je verbruik kan dalen tot zelfs 60%. De installatiekosten zijn laag en je hebt geen onderhoud (want geen ketel, schouw of bewegende delen die kunnen verslijten). Read that again. En to top it all: uit de verouderingstest van het systeem bleek ook dat het na 25 jaar nog geen tekenen van veroudering vertoonde. Dat kan al tellen qua levensduur …
#1: goeie buren
In de voormalige mijngebouwen van Houthalen-Helchteren zijn Jeroen van Windocare en Jordy van RAIO goeie buren. En meer nog: op die symbolische locatie, waar vroeger steenkool werd ontgonnen om te verwarmen, werken ze aan duurzame energie (RAIO) en aan levensduurverlengde herstellingen (Windocare). We delen dus meer dan die Limburgse warmte, we hebben ook een gemeenschappelijke visie: transparantie, eerlijkheid en een langetermijnvisie qua energie en duurzaamheid. We zien ook elkaars mogelijkheden en willen die win-win delen met àl onze klanten.
#2: energie-efficiëntie
Met de infraroodpanelen verwarm je namelijk niet alle ruimtes in je hele huis nodeloos op, maar werk je met een stralingswarmte die het heerlijk aangenaam maakt in de ruimte waar je dat nodig hebt. Ideaal voor je badkamer bijvoorbeeld! Het verhaal van één thermostaat voor een hele woning is al lang achterhaald. Knoppen van elke radiator dichtdraaien ook. In de goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig hebben we dan ook meer behoefte aan een tijdelijke verwarming, aangezien ze de warmte goed vasthouden. Op voorwaarde dat ramen en deuren goed afsluiten uiteraard …
Jeroen: “Onze energiefactuur is extreem duur geweest de afgelopen maanden. Ik denk dat we allemaal meer dan ooit beseffen dat we veel efficiënter moeten omgaan met onze kostbare energie. Want elke euro energie is gewonnen. En daarvoor ben je bij RAIO en Windocare aan het juiste adres. Wij houden de tocht en de koude buiten. Zorgen ervoor dat je ramen en deuren goed afsluiten. Dat je tochtafsluiter onder de deur het goed doet. Dat je rolluiken de warmte binnen- of buitenhouden. En voor die aangename (stralings)warmte binnen kijk ik naar mijn buur Jordy van RAIO.”
#3: duurzaamheid
Jordy was 10 jaar lang aannemer en zag in zijn vak veel vervuilende schouwen en uitstoot. Dat bracht hem op het idee om het anders aan te pakken. En de rest is RAIO-geschiedenis. Net díe duurzaamheid is het derde raakvlak tussen RAIO en Windocare. Want bij Windocare maken we er een erezaak van om de levensduur van je buitenschrijnwerk te verlengen. Niet zomaar weggooien en vernieuwen, maar onderhouden en herstellen. En altijd maar sensibiliseren voor dat broodnodige onderhoud en schoonmaak. We willen op termijn dat jouw buitenschrijnwerk van een levensduur van 30 naar 40 jaar en zelfs meer gaat. Ambitieus? Inderdaad, dat is the way to go van onze service-helden.
Jordy: “RAIO is een gepatenteerd infraroodpaneel dat wij als enige speler in België produceren. Daarmee spelen we in op hedendaagse behoeftes zoals energieneutraal wonen, eigen energie opwekken met zonnepanelen en die benutten voor de panelen. Verwarmen op elektriciteit is heel duur, maar wij werken met grafeentechnologie (een soort van supergeleider) die met een kleine hoeveelheid elektriciteit veel warmte genereert. Met de aangename stralingswarmte kun je doelgericht verwarmen en verbruik je minder energie. Daarbij is een goede isolatie en een winddichtheid van je buitenschrijnwerk een must. En daarvoor kijk ik dan weer naar mijn buur Jeroen.”
#4: de mens centraal
Wat RAIO en Windocare ook gemeen hebben, is de interesse voor de mens. Is dat die Limburgse warmte? Wie weet. Bij Windocare verdienen 15 (en binnenkort zelfs 20) service-helden en hun gezinnen hun dagelijks brood en kunnen ze rekenen op een modern, jong mensenmensenbedrijf waar je geen nummertje bent. “Je kunt pas duurzaam ondernemen als je duurzaam omgaat met je eigen mensen, je klanten en leveranciers.”, aldus Jeroen. Ook die menselijke relaties zijn dus duurzaam.
RAIO werkt dan weer samen met Bewel, het grootste maatwerkbedrijf uit Limburg. De enthousiaste toppers van Bewel zijn keien in hun vak en verzorgen de hele productie tot in de puntjes. Dat sociale aspect is levensbelangrijk voor Jordy. Ook hier komt onze warmte dus weer tot uiting!
#5: samenwerken
We zijn buren. Goeie buren. Maar we wilden meer dan dat. We wilden onze handen in elkaar slaan en elkaars sterke punten samenleggen. Die duurzaamheidsmicrobe heeft ons écht te pakken. En we delen onze (Limburgse) warmte graag met jou. Want we hebben allemaal baat bij een energie-efficiënte verwarming en een tochtvrije woning.