Contacteer ons
Contacteer ons
ARTIKEL

Help! Mijn schuifraam gaat niet open of dicht

Laatst gewijzigd: 4 september 2023
Condens op raam

In deze blog vind je tips en tricks die je kunt toepassen voordat onze helden op schuifraaminterventie komen. We bespreken de problemen per type schuifraam (in deze blog ontdek je de drie verschillende soorten schuiframen).

Probleem 1: mijn standaard schuifraam gaat niet meer open

Bij een standaard schuifraam klikt het schuivende gedeelte in het vaste gedeelte via de hendel. Als je schuifraam niet meer opengaat, is er vaak mechanisch iets verschoven of stuk. Daardoor functioneert het onthakingsmechanisme niet meer.

Oplossing: Als je schuifraam klein is of beperkt qua gewicht kun je dit probleem verhelpen door het proberen op te heffen. Zo maak je het los van het haaksysteem. Dat lukt vaak voor oudere schuiframen, bijvoorbeeld in appartementsgebouwen, met een maximale breedte van 1,5 tot 2 meter (dubbel glas). Lukt het niet om het zelf op te heffen? Dan komen onze helden graag langs met hun glaszuiger. Ook bij grote glaspartijen, zoals in moderne woningen, heb je onze professionals met hun hefapparatuur nodig. Als het haaksysteem niet loskomt, kan het zijn dat we een zogenaamde blinde boring moeten uitvoeren. We halen dan het glas eruit om langs de binnenkant het slot te bereiken, het uit te boren en het te demonteren.

Probleem 2: mijn hefschuifraam gaat niet meer open

Bij hefschuiframen is het systeem complexer, want er is meer dan alleen het sluitmechanisme. Je hebt namelijk ook de zogenaamde loopwagens, de wieltjes die naar boven en naar onder bewegen, die je hefschuifraam via een hefboommechanisme optillen. De loopwagens zijn verbonden aan het slot van het schuifraam.

Oplossing: Bij hefschuiframen vervangen we vaak veiligheidshalve meteen alles omdat we niet het risico willen nemen dat er binnen de kortste keren weer een onderdeel stukgaat en we weer een grote interventie moeten doen. Daarvoor is heldenkracht nodig en in sommige gevallen ook een kraan. Dat maakt deze interventie duurder omdat we niet alleen het slot, maar ook de wielen en het daaraan gekoppelde mechanisme moeten vervangen.

Probleem 3: mijn schuif-kiepraam gaat niet meer open

Een schuif-kiepraam kiept eerst voordat het schuift. Daardoor is het een uitzondering in schuiframenland.

Oplossing: Als je schuif-kiepraam niet meer opengaat, kunnen onze helden het systeem via de binnenkant bereiken. Ze maken het los zodat ze je schuif-kiepraam eruit kunnen halen. Ook dit type schuifraam loskrijgen, vraagt heel wat heldenkracht en behendigheid. Gelukkig hebben we dat in huis bij Windocare!

Probleem 4: mijn schuifraam gaat maar moeizaam open

Misschien schort er iets aan de wielen … De eerste vraag die je je moet stellen, is of het slot vastzit. Is dat niet het geval? Dan zijn de wielen misschien versleten of zelfs afgebroken. Je schuifraam rust dan op de rail in plaats van op de wielen waardoor het niet goed rolt.

Oplossing: Let er zeker voor op dat je het niet forceert om lakschade, diepe krassen of afbreken van onderdelen te voorkomen. Wij vervangen de wielen of de loopwagens op een deskundige manier.

Ik haal er een service-held bij

Probleem 5: mijn schuifraam vergrendelt niet meer

Heb je je schuifraam toch opengekregen, maar kun je het niet meer vergrendelen als je het dichtdoet? Dan kun je zelf de haken al losmaken in afwachting van onze interventie. Zo kun je je schuifraam openen en sluiten, maar niet vergrendelen.

Oplossing: Toch niet helemaal op je gemak zonder vergrendeling? Blokkeer je schuifraam dan met een balk of bezem die je in het vaste gedeelte tegen het schuivende gedeelte zet. Zo kunnen ongenode gasten je schuifraam niet langs buiten openen.

Probleem 6: er is waterinsijpeling aan mijn schuifraam

Soms staat er water in de schuifraamrail. Normaal hebben je schuiframen net zoals klassieke ramen een blinde afwatering, waardoor het water via het profiel onderaan wegloopt. Maar bij extremere omstandigheden met veel wind en water, kan het water weleens binnenkomen via het aansluitgedeelte, de ‘chicane’ tussen het vast raam en het schuifraam. Ook die chicane kan loskomen mettertijd, bijvoorbeeld omdat we ons schuifraam te hard dichtschuiven of omdat we het niet schoon genoeg houden of regelmatig smeren.

Oplossing: Om waterinsijpeling te vermijden, kunnen er soms stormventielen geplaatst worden om het water af te voeren. Als de chicane stuk is, kunnen we ook nieuwe borstels, rubbers of een versteviging plaatsen. Ook een regelmatige poets- en onderhoudsbeurt doen wonderen!

Chicane
Chicane

Probleem 7: mijn schuifraam trekt krom

Een zeldzaam probleem: een schuifraam dat bol gaat staan of kromtrekt, is vaak het gevolg van constructieproblemen of bouwkundige gebreken rondom het schuifraam. Doordat het verzakt, gaat de rail hol staan en rolt je schuifraam niet meer. Haal er in zo’n geval altijd een specialist bij.

Meer blogposts:

zonwering screens voor raam

SOS-screen: mijn screens begeven het. Wat kan ik zelf doen?

Screens zijn de laatste jaren echt een trend. Denk maar aan nieuwbouwwoningen met grote, grotere, grootste glaspartijen die je binnenruimtes doen baden in zonlicht.
Verder lezen
Onze servicehelden

WindocarePro: Windocare voor de professional

Ben jij een producent van profielen, een installateur van ramen en deuren en/of heb je een showroom? Lees dan zeker verder!
Verder lezen
Serviceheld aan het werkn aan rolluiken

Elektrische rolluiken: al je vragen beantwoord

Automatiseren is echt een trend geworden. Ook in rolluikenland. In deze blog ontdek je alles over hoe je je bestaande rolluiken elektrisch kunt maken
Verder lezen

Haal een service-held in huis
Een professionele oplossing voor je buitenschrijnwerk?
Meld ons snel en makkelijk je probleem via ons online schadeformulier.
Binnen 48 uur ontvang je professioneel advies mét een prijsindicatie.

Maak een afspraak
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram