Contacteer ons
Contacteer ons
ARTIKEL

Elektrische rolluiken: al je vragen beantwoord

Laatst gewijzigd: 14 juni 2023
Condens op raam

Automatiseren is echt een trend geworden. Ook in rolluikenland. In deze blog ontdek je alles over hoe je je bestaande rolluiken elektrisch kunt maken, wat de voordelen zijn en hoe we veelvoorkomende problemen aanpakken.

Kan je bestaande rolluiken elektrisch maken?

Ja! Je kunt elk rolluik elektrisch maken, op voorwaarde dat er stroom in de buurt aanwezig is. En daar kunnen wij je uiteraard bij helpen!

Wat zijn de voordelen van elektrische rolluiken?

 • Je hoeft je zware rolluiken niet meer manueel te bedienen én je nieuwe rolluiken passen beter bij je hedendaagse woning.
 • Vroeger was alles bekabeld en had je maar één eenvoudig commando: aan en uit. Tegenwoordig verloopt alles draadloos, met een radiofrequentie (zoals je Bluetooth).
 • Je kunt je rolluikmotoren slim vanop afstand bedienen.
 •  Hedendaagse elektrische rolluiken zijn minder storingsgevoelig én er zijn meer automatiseringsmogelijkheden.
 • Hedendaagse elektrische rolluiken hebben standaard een automatische stopsensor zodat je rolluik niet meer te vroeg, maar op tijd stopt als er bijvoorbeeld een bloempot in de weg staat …
 • Om geluidsoverlast te beperken, zijn de hedendaagse versies zo geprogrammeerd dat ze traag starten, snel naar beneden gaan en zachtjes eindigen.

Hoelang gaat een rolluikmotor mee?

Een motor die correct wordt gebruikt en geen al te grote schokken moet opvangen, gaat gemiddeld 10 jaar mee. Fabrikanten zoals Somfy, SELVE en Becker geven standaard 5 jaar garantie. Op onze herstellingen geven we 2 jaar garantie.

Hoe onderhoud je een rolluik correct?

Een rolluik moet je gewoon proper houden. Slijtage komt meestal door de gebruiksfrequentie, want rolluiken en rolluikmotoren hebben verder weinig onderhoud nodig.

De motor van mijn elektrisch rolluik is stuk. Wat nu?

Het vergt wel wat kennis om een rolluikmotor te vervangen. Gelukkig volgen onze specialisten hier jaarlijks een opleiding voor. Zo klaren zij de klus:

 1. Ze hebben minimaal één meter ruimte nodig en de toegang naar het rolluik moet vrij zijn (bv. geen zetel die in de weg staat.)
 2. Eerst moet het rolluikblad worden losgemaakt van de as. Daarvoor moeten ze de rolluikbak netjes openmaken. Die procedure is ook telkens anders, aangezien rolluikbakken in elke woning anders zijn weggewerkt.
 3. De as moet eruit worden gehaald en de motor ontkoppeld. Daarvoor zetten onze vakmannen de stroom af, halen ze de motor eruit en vervangen ze hem.
 4. De nieuwe motor wordt aangekoppeld, de as wordt weer opgehangen. Daarna kunnen ze de lamellen weer vastmaken aan de as.
 5. Ze programmeren de motor met afstelkabels om het stop- en startpunt te bepalen.
 6. Ze maken de rolluikkast weer netjes dicht.

Ik roep de hulp van een service-held in

Welke rolluikmotoren heeft Windocare?

De 7 meest voorkomende rolluikmotoren liggen altijd in de servicebus van onze service-helden. Het principe van een motor is altijd hetzelfde: hij heeft een bepaalde kracht en een bepaald toerental (rpm). Des te krachtiger de motor, des te zwaardere rolluiken hij aankan. En hoe meer toeren, hoe sneller de motor werkt. Onze service-helden letten er altijd op om dezelfde motoren te installeren, bijvoorbeeld om hetzelfde toerental te behouden. Zo proberen ze je verschillende rolluiken ook op elkaar af te stemmen, zodat ze op hetzelfde moment naar boven en beneden gaan.

Wat kost de vervanging van een rolluikmotor?

De prijs kan variëren van 250 tot 500 euro. Dat hangt onder andere af van hoe intelligent je motor is, hoe oud en of het een courant model is of niet. De prijs van de motor zelf, die je vaak goedkoop online vindt, is niet het enige element, er zijn ook nog de installatie- en afstellingskosten. Vaak is er ook een tweede interventie nodig omdat we eerst moeten nakijken over welke motor het gaat.

Hoeveel kost een rolluikreparatie?

De bepalende factor is de breedte van je rolluik. Tot anderhalve meter kan 1 service-held alleen aan, op voorwaarde dan dat je rolluik op het gelijkvloers is. Anders moeten we onze stelling meebrengen. Er zijn dus verschillende parameters die de prijs bepalen. In het schema hieronder krijg je al een indicatie:

Overzicht van de parameters voor het bepalen van het aantal servicehelden en stelling bij het herstellen van rolluiken

Kan ik zelf al iets checken voordat jullie langskomen?

Als je de kast opent, kun je al veel analyseren: ligt het probleem bij de motor, de veren, de bevestiging aan de as, de lamellen ...? En niet onbelangrijk: staat de stroom wel aan?

Meer blogposts:

schuifdeur-schuifraam

Help! Mijn schuifraam gaat niet open of dicht

In deze blog vind je tips en tricks die je kunt toepassen voordat onze helden op schuifraaminterventie komen.
Verder lezen
zonwering screens voor raam

SOS-screen: mijn screens begeven het. Wat kan ik zelf doen?

Screens zijn de laatste jaren echt een trend. Denk maar aan nieuwbouwwoningen met grote, grotere, grootste glaspartijen die je binnenruimtes doen baden in zonlicht.
Verder lezen
Onze servicehelden

WindocarePro: Windocare voor de professional

Ben jij een producent van profielen, een installateur van ramen en deuren en/of heb je een showroom? Lees dan zeker verder!
Verder lezen

Haal een service-held in huis
Een professionele oplossing voor je buitenschrijnwerk?
Meld ons snel en makkelijk je probleem via ons online schadeformulier.
Binnen 48 uur ontvang je professioneel advies mét een prijsindicatie.

Maak een afspraak
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram