Nu de koudere dagen weer voor deur staan, maken we het binnen graag gezellig. De ramen en deuren blijven in tegenstelling tot de zomer mooi gesloten, om de warmte zo goed mogelijk binnenshuis te houden. En toch is dat geen evidentie. Want door frequent gebruik van je ramen en deuren kan er slijtage ontstaan. Niet meer dan normaal, maar wel vervelend.
Zit je opgescheept met een raam of deur die niet meer goed sluit? Glipt er wind binnen? Of zie je condens tussen de beglazing? Geen nood. De service-helden van Windocare kunnen het zo voor je herstellen. Hieronder volgt alvast een kort overzicht van typische problemen waarvoor je bij ons terecht kan.
Tocht
Tochtproblemen komen tijdens de herfst- en wintermaanden het vaakst aan het licht. Nochtans zijn ze meestal al aanwezig tijdens de zomermaanden. Op die momenten is het echter warmer en laten we ramen en deuren vrijuit openstaan. Met andere woorden: dan is het geen storende factor. Nu het kouder wordt buiten, ligt de situatie anders. Een windhoos die langs je deur of raam binnenglipt merk je veel sneller op en veroorzaakt een onaangename koudegolf in huis.
Meestal zijn problemen in verband met tocht te wijten aan:
- De afstelling van je raam of deur
- Als je ramen en deuren niet (meer) goed afgesteld zijn – door bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden – kan dit leiden tot klemmen.
- Slijtage van tochtrubbers
- Deuren zijn meestal voorzien van tochtrubbers. Deze schuiven automatisch naar boven bij het openen van de deur en gaan weer naar beneden wanneer je de deur sluit. Door frequent gebruik kunnen deze tochtrubbers gaan slijten of wordt het mechanisme verstoord.
- Algemene gebruiksslijtage
- Dingen die je vaak gebruikt, slijten nu eenmaal. Een goed onderhoud helpt om de levenstermijn te verlengen, maar een defect kan na verloop van tijd alsnog ontstaan.
Krimpen en uitzetten van materialen
Weersomstandigheden hebben hun effect op de materialen waaruit je ramen en deuren gemaakt zijn. Vooral natuurlijke materialen krimpen of zetten uit naarmate de temperatuur schommelt. Zijn jouw ramen en/of deuren uit hout gemaakt, dan is de kans hierop groter. Het gevolg ervan is dat je ramen en deuren niet meer vlot opengaan of beginnen te klemmen.
Condens op de ramen
Zie je condens tussen de dubbele of driedubbele beglazing van je raam of deur? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lekkend raam. De ruimte tussen de glazen is in dat geval niet (meer) luchtdicht, waardoor er zich vocht opstapelt.
Tip: Kun je de condens voelen met je vinger of verwijderen met een doek? Dan is er hoogstwaarschijnlijk geen probleem. Condens langs de buitenkant van je raam, wijst puur op de goed isolerende werking ervan. Merk je condens op langs de binnenkant van je raam, dan is het aangewezen om je woning iets meer te verluchten. Zit de condens echt tussen het glas, dan heb je pas te maken met een lek.
Hoe pak je het aan?
Goed onderhoud van je ramen en deuren kan schade beperken. Maar de tijd én het weer zijn echter onverbiddelijk. De kans dat ook jouw ramen en deuren schade oplopen in de loop der jaren is reëel. Gelukkig kan je op die momenten rekenen op de kennis en expertise van onze service-helden. Geef ons een seintje en we komen zo snel mogelijk ter plaatse om het probleem op te lossen.